Έμφυλη Βία Έμφυλα Στερεότυπα 12 4 2024

Τσελέπη Ιωάννα (Φιλόλογος)

Η έμφυλη βία αποτελεί ένα σοβαρό διαχρονικό κοινωνικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, θρησκείας ή κοινωνικού επιπέδου. Πρόκειται για την άσκηση βίας με βάση το φύλο, που ιστορικά εντοπίζεται στις άνισες κοινωνικές σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτή η βία εκδηλώνεται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής, κοινωνικής και οικονομικής βίας. Στον ιδιωτικό χώρο, η ενδοοικογενειακή βία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας. Περιλαμβάνει την κακοποίηση μελών της οικογένειας, όπως σύζυγοι, παιδιά και ηλικιωμένα άτομα.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών συντελούνται ανθρώπινα δράματα με θύματα , θύτες και παρατηρητές, τα οποία δράματα η ντροπή και τα «σφραγισμένα» στόματα τα συντηρούν για μεγάλο διάστημα και συχνά έχουν τραγική κατάληξη αφαιρώντας αλλά και στιγματίζοντας ανθρώπινες ζωές. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η έμφυλη βία υφίσταται σε όλους τους «χώρους», ασκείται σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένα άτομα, και έχει πολλές εκφάνσεις.


Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του θέματος και την ανησυχητική έκταση που έχει λάβει το φαινόμενο, το Γυμνάσιο Βυρώνειας Σερρών αφιέρωσε την Παρασκευή 12 Απριλίου δύο διδακτικές ώρες για μια βιωματική επιμορφωτική δράση σχετική με την έμφυλη βία και την ενδοοικογενειακή της απεικόνιση υπό την επιμέλεια της κοινωνικής λειτουργού του σχολείου κ. Παπαδοπούλου Αναστασίας. Η παρουσίαση και η συζήτηση που ακολούθησε έγινε από την κυρία Ζγέρα Κωνσταντίνα, νομικό και από την κυρία Φουδούλη Βασιλική, ψυχολόγο, που εργάζονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σερρών.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν η ενημέρωση, ο διάλογος, ο προβληματισμός και η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σχετικά με αυτό το φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις παγκοσμίως και δυστυχώς και στην ελληνική κοινωνία και μας αφορά άμεσα. Στην παρουσίαση συμμετείχαν όλες οι τάξεις του γυμνασίου. Αφού μοιράστηκε στους μαθητές ένα σενάριο έμφυλης βίας με πρωταγωνιστές τρεις εφήβους , χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες όπου η καθεμία πήρε μια φωτοτυπία όπου περιέγραφε τον έναν μόνο χαρακτήρα (θύμα, θύτη, παρατηρητή) και παρουσίαζε τα δικά του χαρακτηριστικά και τη δική του οπτική/ μαρτυρία για το συμβάν καθώς και τα συναισθήματά του. Οι τρεις ομάδες έχοντας διαφορετικό υλικό για το ίδιο περιστατικό το επεξεργάστηκαν ανά ομάδα, αντάλλαξαν απόψεις και κράτησαν σημειώσεις για κάποια ερωτήματα. Στη συνέχεια σχηματίζοντας κύκλο όλοι οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα διάλογο κατευθυνόμενο από τις κυρίες του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Σερρών και την κοινωνική λειτουργό του σχολείου. Αναγνωρίστηκαν οι διάφορες μορφές εκδήλωσης της έμφυλης βίας , παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν τα πρόσωπα του σεναρίου και οι ενέργειές τους και ακούστηκαν απόψεις για το θέμα σχετικές με τις αιτίες, τις συνέπειες και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Η επιμορφωτική δράση έκλεισε με την ενημέρωση σχετικά με τις δομές υποστήριξης των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με ειδική αναφορά στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σερρών και στην προσφορά του, καθώς και με την προτροπή να ζητάμε βοήθεια, όταν βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις.
Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με ευαισθησία και να προωθήσουμε την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση για την πρόληψη της έμφυλης βίας. Μόνο μέσα από συνειδητοποίηση και δράση μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που προστατεύει όλα τα μέλη της από τη βία και την κακοποίηση.