kap 6 1

Ιωάννης Καποδίστριας: Ο ιδρυτής του σύγχρονου ελληνικού κράτους

Επιμέλεια γιορτής, κείμενο: Ιωαννίδου Εύη (Φιλόλογος, ΓΕΛ Βυρώνειας)

Σήμερα, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 στο Γυμνάσιο και ΓΕ.Λ. Βυρώνειας γιορτάσαμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Με την αφορμή αυτή πραγματοποιήθηκε παρουσίαση με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας: Ο ιδρυτής του σύγχρονου ελληνικού κράτους». Στόχος της εν λόγω ενέργειας ήταν να αναδειχθεί αφενός η μοναδική προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια αφετέρου η διπλωματική του δράση στα ευρωπαϊκά συμβούλια.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της Κέρκυρας, αφού έλαβε άριστη εκπαίδευση στα σχολεία και πανεπιστήμια, ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως ιατρός χειρουργός. Η φήμη του στα Ιόνια Νησιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, όχι μόνο για τις θεραπευτικές του ικανότητες, αλλά και για την αφιλοκέρδεια και τη φιλανθρωπική του στάση. Νεαρός ακόμη ενεπλάκη στη διοίκηση της Επτανήσου Πολιτείας, του πρώτου κρατικού ελληνικού μορφώματος, και μάλιστα με τρόπο ενάντιο στα συμφέροντα της αριστοκρατικής του καταγωγής, γεγονός το οποίο αποδείχθηκε και εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση κοινωνικών επαναστάσεων, αλλά και για τη δημοφιλία του. Αργότερα τον βλέπουμε να εργάζεται στο διπλωματικό σώμα της Ρωσίας αποδεχόμενος την πρόσκληση του τσάρου Αλεξάνδρου, και μάλιστα να ασκεί διοίκηση και σε μία περιοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Εκπροσωπεί τα τσαρικά συμφέροντα στο Συνέδριο της Βιέννης του 1814-1815, και ταυτοχρόνως εργάζεται και πετυχαίνει τη μεταστροφή του εχθρικού κλίματος εναντίον της Ελληνικής Επανάστασης, εξαιτίας του ανθελληνισμού που συστηματικά καλλιεργούσε ο πρίγκηπας Μέτερνιχ. Πράγματι, σε μία εποχή που ανθούσε ο δεσποτισμός σε ολόκληρη τη γη, και οι κοινωνικές επαναστάσεις ξεπηδούσαν μέσα από την αμφισβήτησή του, ο Ιωάννης Καποδίστριας πέτυχε να αναγνωριστεί με τον πιο επίσημο τρόπο η ελληνική επανάσταση ως επανάσταση αίματος, ως το δίκαιο αίτημα ενός έθνους που εξακολούθησε να υπάρχει παρόλη την μακρόχρονη οθωμανική κατοχή. Και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο δεν καταπνίγηκε η ελληνική επανάσταση στην έναρξή της από τακτικά στρατεύματα των Μεγάλων Δυνάμεων.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας, αναγνωρισμένος ως ο ικανότερος και αποτελεσματικότερος Έλληνας σε Ελλάδα και εξωτερικό, εκλήθη να οργανώσει το σύγχρονο ελληνικό κράτος, που επρόκειτο να ιδρυθεί. Παρόλη την αντιπολίτευση και τις αντιξοότητες, κατάφερε σε μόλις τριάμισι χρόνια να μετατρέψει την καμένη γη σε χώρα. Παρά το γεγονός ότι η ίδια η Γ΄ Εθνοσυνέλευση συμφώνησε να του δώσει απόλυτη εξουσία για να διοικήσει άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά, με τη συμφωνία να οργανώσει μια Δ΄ Εθνοσυνέλευση με σκοπό την σύνταξη Νέου Συντάγματος με δημοκρατικό περιεχόμενο, η δολοφονία του στάθηκε αναπόφευκτη.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ο πρώτος Κυβερνήτης.